Zo ziet de populaire Japandi stijl eruit

Japandi stijl staal en glas

Droom jij van een interieur in Japandi stijl? Dan hebben wij een aantal tips voor je! Van kleurencombinaties tot materialen en producten. Je creëert zo makkelijk jouw gewenste Japandi stijl in huis.

Wat is Japandi?

Japandi klinkt heel bijzonder en nieuw, maar is simpelweg een combinatie van de interieurstijlen uit Japan en Scandinavië. Mix de rustige en gezellige pastelkleuren van Scandinavië met Japans minimalisme en je krijgt Japandi! Ik hoor je nu denken: maar deze stijlen liggen toch mijlenver uit elkaar? Nee hoor, niets is minder waar. Op het gebied van interieur hebben ze veel overeenkomsten, zoals zen, licht, rust en minimalisme. Inspiratie en hoe je deze stijlen het beste kunt toepassen in je interieur lees je in deze blog.

Japandi interieurstijl

De Japanse woonstijl Japandi heeft strakke lijnen en rustige kleuren. Vaak worden rustige en lichte kleuren gebruikt, maar zijn er wel een paar donkere blikvangers, zoals een zwarte stalen binnendeur aan de witte wand. Het Japans interieur staat bekend om zijn functionaliteit met opvallende details en tinten. Vaak worden er ook opvallende texturen gebruikt, denk aan een stoffen kussen met opvallende print. Of juist natuurlijke materialen, denk aan bamboe, rotan, linnen, wol en papier. De eigenschappen van deze materialen worden gewaardeerd als op zichzelf staand product en perfectie is niet het doel.  

Het Scandinavisch interieur is juist herkenbaar door de zachte materialen en lichte pastelkleuren, het lichte hout en een strak design. Vaak wel met grafische prints als opvallende blikvangers. De beide woonstijlen – het Japans Scandinavisch interieur- komen samen in de Japandi stijl. Als accessoires maken ook keramische vazen -licht of donker- de Japandi look compleet.

Japandi blikvangers

Bij Japandi gaat het meer om een handvol weloverwogen statement-stukken om mee te decoreren, dan om een drukke boel van items. Lage en eenvoudige meubels, zoals futons ook wel ‘daybed’ genoemd, zijn op en top Japandi. Waarom? In Japan heerst de traditionele culturele behoefte om dichter bij de aarde te zijn. Verder worden room dividers, zogenaamde Shōji, die onder andere als loftdeur gebruikt. Dit is ook heel makkelijk te realiseren in bijvoorbeeld de badkamer, met zowel een gevouwen kamerscherm als een metalen zwarte of witte schuifdeur. En doordat je ze heel eenvoudig zelf kunt installeren met een schuifdeursysteem, breng je makkelijk meer rust en structuur in de ruimte aan.

 

Hoe combineer je Japandi invloeden in huis?

Gebruik veel licht hout en je krijgt een echte Japandi-sfeer. Denk bijvoorbeeld aan onbehandeld steigerhout of vintage wit. Vind je dat te minimalistisch? Of vind je licht hout in combinatie met zwart wat saai? Kies dan voor accenten in een opvallende kleur. Denk hierbij aan koper, donkerbruin of -iets heel anders- terra roze. Dit is een kleur die ook vaak in Japanse illustraties wordt gebruikt en die je vaak terugziet aan de muur, in het behang of op kamerschermen. Door de Japanse en Scandinavische stijlen met elkaar te combineren met een opvallende kleur ontstaat er een totaal nieuwe woonsfeer in je interieur.

4 tips voor Japandi in huis

  1. Pas organische vormen toe. Met organische vormen benadruk je de zachtheid in het interieur. Dit vormt een prachtige combinatie met de grafische prints uit het Scandinavische interieur. Je maakt de minimalistische Japandi stijl levendiger. De strakke lijnen en de organische vormen combineren zorgt samen voor een perfecte balans.
  2. Ga voor zachte materialen. In beide interieurstijlen worden zachte materialen toegepast. Zachte vloerkleden, stoffen kussens in pastelkleuren en zachte, wollen plaids. Combineer dit met een bamboebehang om meer diepte te creëren en je hebt de perfecte mix van Japandi.
  3. Plaats niet te veel accessoires. Teveel drukte in de ruimte wil je voorkomen. Plaats daarom liever een paar mooie design accessoires dan kasten vol met spullen. Accessoires en decoratieve producten zijn niet in overvloed aanwezig in de Japanse of Scandinavische woonstijl. Onthoud: kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en less is more!
  4. Houd het bij neutrale kleuren. Houd je basis neutraal door te kiezen voor warme kleuren als zand, beige/grijs en zachte pastels. Accentkleuren in de Japandi stijl zijn de zachte Scandinavische tinten van licht grijs, terra roze, babyblauw en pastelgroen. Hieraan kun je vervolgens heel gedoseerd een accentkleur toevoegen. Denk aan de kleuren zwart, aubergine of mosterd

Totaalbeeld Japandi stalen deur melkglas

 

Klein geluk en imperfecties omarmen

Het inmiddels steeds meer bekende en omarmde Scandinavisch wonen stamt af van hygge: plezier vinden in kleine simpele zaken. In Japan kennen ze dat ook, maar daar hebben ze het over ’wabi sabi’: schoonheid vinden in imperfectie. Dit Japanse concept staat voor de schoonheid van dingen die onvolmaakt, vergankelijk en onvolledig zijn. Hier zijn zelfs al meerdere boeken over geschreven. Bijvoorbeeld over kintsugi, de kunst van het repareren van gebroken keramiek met duidelijk zichtbare goudlak. Iets dat stuk is repareren en weer gebruiken als eyecatcher.

 

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer