Upcyclen met wandhout: duurzaam en stijlvol

Upcyclen met wandhout: duurzaam en stijlvol

Ben je op zoek naar een eenvoudige en milieuvriendelijke manier om je huis te transformeren? Overweeg dan eens om houten planken te upcyclen tot prachtige wandplanken. Upcyclen, ook wel bekend als creatief hergebruik, is het proces waarbij afgedankte materialen of voorwerpen worden getransformeerd tot producten van een hogere kwaliteit en waarde. In plaats van ze weg te gooien of te recyclen tot iets nieuws, geven we deze materialen een nieuw leven door ze op een inventieve en doelbewuste manier te hergebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hout te upcyclen naar wandplanken. Wandplanken zijn niet alleen functioneel, maar ook een geweldige manier om je interieur op te fleuren en een persoonlijk tintje toe te voegen. In deze blog lees je verschillende manieren hoe je dit kunt toepassen!

Wandplanken: meer dan alleen opbergruimte

Wandplanken zijn een veelzijdige en praktische toevoeging aan elk huis. Naast dat ze je ruimte georganiseerd houden, bieden ze ook een platform voor creatieve expressie. Met houten planken kun je een gezellige bar creëren, een opvallende achterwand in je woonkamer maken en zelfs je televisie een upgrade geven. Laten we eens kijken hoe je deze toepassingen in je eigen huis kunt realiseren.

Een rustieke bar 

Heb je altijd al gedroomd van een gezellige bar in je huis, waar je je vrienden kunt verwelkomen voor een drankje en goede gesprekken? Deze bar kun je prachtig bekleden met houten wandplanken. Dit doe je eenvoudig door ze te bevestigen met lijm of een niet-pistool. Een kleine moeite, met een groot visueel resultaat. Voilà, je eigen bar is geboren! Met een zelfgemaakte bar ben je altijd klaar voor een spontaan feestje en het wordt het middelpunt in je huis.

Een eyecatcher in je woonkamer

Wil je je woonkamer nieuw leven inblazen en een mooie eyecatcher toevoegen? Overweeg dan om houten planken te gebruiken voor een opvallende achterwand. Kies een muur in je woonkamer die wat extra aandacht verdient en kies de wandplanken die het beste passen bij jouw interieur. Plaats de planken verticaal of horizontaal, wat het beste past bij jouw stijl. Deze houten achterwand is zeker een aantrekkelijke achtergrond voor jouw meubels en accessoires. 

Houten planken als stijlvol statement

Je kunt er ook voor kiezen om een zone of een gedeelte van jouw woonkamer te bekleden met wandplanken. Denk hierbij voorbeeld achter de televisie in de woonkamer. Vaak is dit het middelpunt van de woonkamer, die je dan nog meer uit kan lichten. Ook is het een prachtige toevoegen in de slaapkamer als hoofdbord achter je bed of rondom je bed. Waarbij het natuurlijke materiaal zorgt voor een rustige uitstraling in de slaapkamer. Ook kan je het gebruiken bij een gedeelte in de gang om dit vervolgens aan te kleden met leuke foto’s. Er zijn genoeg creatieve manieren om de wandplanken toe te passen!

Geen traditioneel stucwerk: een duurzaam alternatief

Als je geen fan bent van traditioneel stucwerk, bieden houten wandplanken een uitstekend alternatief voor een moderne en rustieke afwerking van je muren. Het gebruik van hout draagt bij aan een natuurlijke uitstraling en geeft een warm gevoel aan je woonruimte. Door bestaand hout te upcyclen, verminder je ook de vraag naar nieuwe houtbronnen, waardoor je een positieve impact hebt op het milieu. Twee vliegen in één klap, wij zeggen: doen!

Een stap naar een duurzamer leven

Door houten planken te upcyclen en ze te gebruiken als wandplanken, draag je actief bij aan een duurzamere levensstijl. Het verminderen van afval en hergebruiken van materialen zijn kleine stappen die een groot verschil kunnen maken voor de planeet. Daarnaast voeg je met je creativiteit een persoonlijk tintje toe aan je woonruimte, waardoor het nog specialer wordt.

Nu je bekend bent met de magie van de kleurencirkel, kun je met vertrouwen aan de slag gaan met het finetunen of het geven van een make-over van je interieur. Of je nu kiest voor een landelijk, industrieel, duurzaam, Bohemian of Scandinavisch interieur, de kleurencirkel helpt je bij het creëren van harmonie en balans. Durf te experimenteren, combineer kleuren en texturen en laat je persoonlijkheid stralen in elke kamer van je huis. Ben jij er nog niet over uit welk interieur jou het beste past? Laat je dan inspireren in onze blog om te kijken wat jouw woonstijl is. Veel plezier met het ontwerpen van jouw droominterieur!

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer