Trend: hout als unieke wandbekleding

White wash barnwood

De muren mogen weer lekker opvallen, is wat we zien. Weg met die wit gestucte wand! Er is heel veel keus in wandversiering om mee aan de slag te gaan, van behang en tegels tot aan grote posters of zelfs complete kunstwerken. Maar vandaag zoomen we in op hout, op barnwood. Hout is een trend die eigenlijk altijd blijft. Met oude houten planken creëer je namelijk een hele gave muur in de vorm van houten wandpanelen.

Wat is houten wandbekleding?

Een houten wandbekleding is een muur bedekt met hout of houtachtige materialen. Het wordt barnwood genoemd, omdat het hout vaak van oude houten schuren en boerderijen afkomstig is. Er zijn veel verschillende soorten houten wandbekleding om uit te kiezen. Van donker tot licht hout en van grof tot net afgewerkt. Je hebt bij ons wandhout keuze uit de kleuren grijs, bruin, wit, gebroken wit, greywash, blackwash en whitewash. Daarnaast hebben we ook bruin en grijs ‘Mes & Groef’ waarbij je de nerven en groeven duidelijker ziet. Dat geeft een extra robuust effect.

Houten wandbekleding is echt niet ouderwets

Houten wandbekleding is een tijdje weggeweest uit de wereld van interieur, maar vroeger zag je vaak houten panelen terugkomen in het interieur. In de jaren 60 en 70 zag je bijna niet anders. Het is een teken aan de wand: houten wandbekleding maakt een comeback. Het is weer helemaal in, al wordt het nu op een andere manier toegepast dan vroeger. Houten wanden zijn in de badkamer of toiletruimte steeds populairder aan het worden, maar ook in kantoor- en horecapanden zie je het steeds vaker terug.

Ga voor één specifieke muur

Houten wandbekleding geeft een hele sfeervolle en warme uitstraling. Het geeft een authentieke sfeer in elke ruimte in huis. Hoewel je natuurlijk alle muren in huis kan bedekken met houten wandbekleding, kiest de meerderheid ervoor om één specifieke wand te doen. Die ene wand is vervolgens een echte eyecatcher in huis. Door de oude planken wordt het een warme natuurlijke blikvanger. Een fijn bijkomend voordeel is dat een wand van hout geluid dempt. Een mooie manier om een gehorig huis aan te kleden.

Houten wandpanelen op de muur

Vroeger werd het hout in de vorm van houten wandpanelen of planken rechtstreeks op de muur geplaatst. Je bevestigt dus direct het hout op de muur. Wil je dit liever niet, dan heb je tegenwoordig meer alternatieven zoals wandpanelen van PVC. De bevestiging van houten wandpanelen gaat tegenwoordig ook anders. Zo kun je de panelen of planken tegen de muur aan lijmen, maar je kunt ze ook bevestigen met alleen een klevende rand. Je bevestigt de panelen dan makkelijk zelf. Ook kan je eerst een houten ‘tussen’plankje bevestigen op de muur, zodat de wandbekleding iets naar voren komt. Op deze manier creëer je een optisch ruimtelijker houten wandpaneel. Benieuwd hoe makkelijk je het wandhout plaatst? Bekijk hoe een deel van onze showroom is bekleed met barnwood bruine wandbekleding.

Trend: een korte wand van hout

Een trend die je nu veel ziet is de korte houten wand. Een deel van de muur wordt bekleed met hout, tot ongeveer tweederde of de helft van de muur. Dit heet lambrisering en heeft een beschermende en versierende functie voor je muur. Het gedeelte boven het hout kan je bijvoorbeeld verven in een kleur die mooi complementair is aan het hout. Dit zorgt voor een tropische en frisse touch, afhankelijk van welk type hout en welke kleur je kiest. Ook kan je zo juist een industriële look creëren, bijvoorbeeld als je voor donkere verf of krijtverf gaat.

barnwood wand black wash slaapkamer

Muurbekleding binnen: de woonkamer

Zoals hierboven beschreven kiezen de meesten ervoor om één muur te bekleden. Houten wandpanelen door de hele kamer kan ook, maar dat zien we minder. Je wilt ook niet dat je huis op een boomhut gaat lijken. In de woonkamer zie je vaak een houten wand achter de televisie. Of een kleine tussenmuur of schoorsteenschouw die is bekleed met hout. Het voordeel van hout is dat het bij veel verschillende interieurstijlen past. Of je nu kiest voor modern, industrieel of romantisch: houten muurbekleding binnen is altijd te combineren met jouw favoriete woonstijl. Je creëert een fijne, natuurlijke sfeer in ieder interieur met barnwood wandbekleding.

Hout in de slaapkamer

Als laatste stijltip: een houten wand in de slaapkamer. Een houten wand in de slaapkamer creëert rust. Daarnaast helpt het je in contact te komen met de natuur. Een ideale combinatie op de plek waar je wilt ontspannen en slaapt. Heleen van Bij Heleen ging ook voor een houten wand in haar slaapkamer. Zij koos voor witte barnwood wandbekleding. Hiermee heeft ze een rustige en lichte slaapkamer gecreëerd.

Nieuwsgierig geworden naar onze houten muurbekleding? Van ieder wandpaneel kan je een sample bestellen. Zo kan je makkelijk zien wat past in jouw interieur.

 

Wandhout van Barnwoodweb

Wandhout kopen? Dan ben je bij Barnwoodweb aan het juist adres. Bekijk ons assortiment wandhout, schuifdeuren, loftdeuren, schuifdeursystemen, stalen binnendeuren en andere producten van diverse materialen.

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer