Houten planken aan de muur

Sfeerbeeld wandplank eiken

Hoe combineer je oud hout met stijlvolle plankendragers in huis? Mooie kussens, een opvallende kandelaar, een vaas met takken of een pot, alles staat mooi op een houten plank. Wat je er ook opzet, je spullen komen tot leven. Je creëert een soort mini tentoonstelling van spullen waar je mooie herinneringen aan hebt. Maar welke opties zijn er allemaal om je interieur op te leuken met houten planken? We geven je tips voor houten wandplanken in verschillende ruimtes én tips voor bijpassende plankendragers.

Kies de juiste planksoort

Als je voor een houten wandplank in huis gaat, is het vooral belangrijk welke planksoort je kiest. Er zijn namelijk heel veel verschillende houten muur planken. Zo heb je de keuze uit strakke planken, die helemaal recht, egaal en afgewerkt zijn.

Wil je liever meer levendigheid aan je muur? Dan kun je ook kiezen voor levend hout. Ga dan voor doorleefd hout. Daarmee bedoelen we hout dat minder strak bewerkt is. Er zit dan bijvoorbeeld een scheef randje aan of je ziet de nerf van het hout duidelijk. Omdat doorleefd hout minder bewerkt is, zijn de kosten voor de plank vaak ook wat lager.

Robuuste houten plank aan de woonkamermuur

Veel mensen kiezen voor houten planken in de woonkamer. Wil je meerdere planken bij elkaar ophangen ? Dan is ons advies om ze eens op speelse wijze op te hangen. Verspreid over de muur dus en niet kaarsrecht onder of naast elkaar. Of vrolijk scheef onder elkaar, bijvoorbeeld trapsgewijs.

Houten wandplank ook in de keuken?

Planken in de keuken zijn terug van weggeweest, maar wel anders dan vroeger. Tegenwoordig kiezen we voor een robuuste, stoere houten plank en we plaatsen er onze meest shiny, trendy of antieke keukenaccessoires op. Heb je juist een minimalistische en strakke keuken? Dan is een keukenplank dé manier om meer persoonlijkheid en sfeer toe te voegen aan je keuken. Door een paar robuuste planken als wandplank op te hangen creëer je een stoere en originele keuken.

Less is more

Dat minder eigenlijk meer is is geldt hier dan wel. De keukenplanken hangen er meer voor de stijl, dan dat je er echt spullen op kwijt kan. Je 60-delige blauwe servies past er dus niet op. Je kan één mooi bord of andere eyecatcher uit je servies neerzetten, maar daar moet het dan ook bij blijven. 

Houten wandplank in de badkamer

Houten details kun je op allerlei manieren toepassen in de badkamer. Het mooie van hout is dat het natuurlijk materiaal is. Daarnaast kun je hout lakken of beitsen zodat het tegen het vochtige klimaat van de badkamer kan. Er zijn verschillende soorten hout die beter tegen water kunnen dan andere.

Wat vooral belangrijk is als je met hout gaat werken in de badkamer, zorg dat het allemaal dezelfde uitstraling en kleur heeft. Hiermee creëer je rust en eenheid. Zet een groene plant op de plank, juist een die tegen warmte en vochtigheid kan, en je krijgt een rustgevend en bijna Balinees effect.

Wandplanken gemaakt van oud barnwood

Dit is hout dat afkomstig is uit oude schuren. Het uiterlijk van het hout is afhankelijk van waar het hout voor gebruikt wordt. Het is oud hout, dus iedere partij en plank is uniek en anders.

Zo heb je hout dat maar licht verkleurd en getekend is, maar ook hout wat wel sterk gekleurd is en vol nerven zit. Barnwood hout heeft zowel aan de boven- als onderzijde prachtige structuren en details. Je kijkt dus nooit tegen een saaie onderkant aan.

wandplankje oud hout

Plankdragers van leer

Stijlvolle lederen riemen van koeienleer, uitermate geschikt voor planken. In combinatie met oud hout geeft dat een fantastische finishing touch. Het is simpel en toch heel stijlvol. Bijkomend voordeel: je hangt de planken zo heel makkelijk op met een spijker. Bij ons kun je kiezen uit vijf prachtige kleuren. Ga jij voor een donkerblauwe, cognac, bruin, olifant grijs of zwarte lederen riem?

Klassieke plankdragers

Wat een mooi en klassiek effect geeft zijn klassieke plankdragers. Ja, deze vallen op en pakken ruimte aan de onderkant van de plank, maar het zijn daardoor wel echte blikvangers. Het rustieke uiterlijk past heel goed bij een landelijk of romantisch interieur. Wil je in een romantisch en licht interieur juist een opvallend item bij de plank, ga dan voor een rustiek klassieke zwarte of gouden plankdrager. Onze klassieke plankdragers zijn allemaal van het materiaal staal.

Tip om plank op te hangen: robuust touw

Als laatste leuke tip voor planken aan de muur: ga voor een hangend touw bóven de plank. Touw is een ideale plankdrager in combinatie met hout. En als je voor een dikke of robuuste touwsoort kiest, trekt dit nog meer de aandacht. Visserstouw met een vrolijke kleur kan ook, dit is nog een goedkope optie ook.

Wandplanken en plankdragers van Barnwoodweb

Wandplanken en plankdagers koop je eenvoudig bij Barnwoodweb. Bekijk ook eens ons assortiment schuifdeuren van diverse materialen, in diverse kleuren. We maken zelfs loftdeuren op maat. Vergeet dan niet een bijpassend schuifdeursysteem te bestellen. Is een schuifdeur niets voor jou? Bij Barnwoodweb vind je ook stalen binnendeuren? Helemaal de trend van nu!

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer