Wat is jouw woonstijl?

Wat is jouw woonstijl?

Wat is jouw woonstijl?

Elk interieur heeft zijn eigen stijl. Dit kan een specifieke stijl zijn, of juist een combinatie van stijlen. Het hangt helemaal af van wat jij mooi vindt. Weet je niet welke woonstijl je hebt? In deze blog ontdek je 6 woonstijlen: Scandinavisch, bohemian, industrieel, landelijk, modern en klassiek. Straks weet jij precies welke basis je nodig hebt voor jouw droominterieur!

Scandinavisch

Een Scandinavisch interieur is kortgezegd in 3 woorden te omschrijven: natuurlijk, rust en licht. Door de eenvoud heeft de Scandinavische stijl iets weg van minimalisme. Het straalt rust uit.

In een Scandinavisch interieur worden geometrische vormen gecombineerd met lichte (pastel) kleuren. Het meest voorkomende kleurenpalet is grijs, zwart, wit. Dat klinkt misschien niet heel sfeervol. Daarom wordt deze stijl gecombineerd met natuurlijke materialen, zoals licht hout, wol en katoen. Ook kunnen bijvoorbeeld een vloerkleed en kussentjes meer warmte geven aan een Scandinavisch interieur. Less is more bij een Scandinavisch interieur.

 

Bohemian

Klinkt de Scandinavische woonstijl je erg saai? Lees dan snel verder! De bohemian stijl is namelijk misschien wel het tegenovergestelde van Scandinavisch. Deze woonstijl is namelijk levendig, contrasterend en artistiek. Het wordt vaak gezien als een chaotisch, bij elkaar passend geheel. Voor de bohemian woonstijl moet je lef hebben.

Bij een bohemian stijl worden vaak drukke prints met elkaar gecombineerd en is geen kleurencombinatie te gek. Maar als je wat minder durft, kan je ervoor kiezen een kleurenpalet aan te houden, bijvoorbeeld een neutrale kleur met groene accenten.

Bij een bohemian interieur zijn natuurlijke materialen een must, denk hierbij aan rotan, hout en riet. Een Perzisch tapijt mag ook zeker niet ontbreken. Maak het helemaal af en persoonlijk door accessoires toe te voegen, zoals dierbare eigendommen of souvenirtjes die je hebt gekocht op vakantie.

Industrieel

Er wordt vaak gedacht dat een typisch industrieel interieur alleen kan worden toegepast als je woont in een open ruimte met hoge plafonds. Maar met de juiste (onafgewerkte) materialen en kleuren kan je jouw knusse huis of studio een industriële look geven.

Een industriële woonstijl heeft vaak stoere, robuuste meubels gemaakt van stoere materialen. Zwart en grijs wordt gecombineerd met leer, hout en metaal. En dat allemaal vooral ruw en onbewerkt. Vaak heeft een industrieel interieur ook een vintage tintje. Deze woonstijl kenmerkt zich ook door weinig poespas en tierlantijntjes. Je kunt een warme twist geven aan een industrieel interieur toevoegen door bijvoorbeeld een bank in een aardetint toe te voegen.

Landelijk

Knus is misschien wel hét woord wat de landelijke woonstijl omschrijft. Bij deze woonstijl staat gezelligheid en warmte voorop. En dat wordt gecreëerd door warme zandtinten en natuurlijke materialen. Ton-sur-ton past hier helemaal bij. De meubels zijn meestal robuust. Wees dan ook niet bang om voor grote meubels te kiezen. Daarnaast staat het landelijke interieur ook voor comfort. Want wie wil er nu een hele avond op een harde bank zitten?

Alle materialen die bij knusheid passen, passen helemaal bij de landelijke woonstijl. Denk hierbij aan hout en rotan, maar ook katoen, linnen en wol. Pak ook lekker uit met (ambachtelijke) accessoires voor extra gezelligheid. Hoe? Bijvoorbeeld met zachte kussentjes, glazen kaarsenhouders, rieten manden en sierlijke kapstokhaakjes.

Modern

Laat je aardetinten of drukke prints liever achterwege? Daar denkt de moderne woonstijl net zo over. De producten zijn strak en minimalistisch en het kleurenpalet bestaat vooral uit contrasterende basiskleuren. Als je dat wat saai vindt, kan je een kleurrijke tint toevoegen. Blauw en geel zijn hiervoor de favorieten onder de moderne interieur lovers.

Een modern interieur laat je ruimte groter lijken. Dit komt doordat er veel gebruik wordt gemaakt van transparante, minimalistische en/of strakke meubelen. Dit geeft je interieur een luxe uitstraling, zonder te veel poespas. We kunnen wel stellen dat deze woonstijl redelijk rechttoe-rechtaan is. Lekker praktisch dus.

Klassiek

De klassieke woonstijl is elegant. Het oogt luxe en chique. Het wordt dan ook wel de hotel chique woonstijl genoemd. Bij deze stijl wordt er vooral gebruikgemaakt van grootse meubelen, ronde vormen en symmetrie. Om de klassieke stijl echt in huis neer te zetten, zijn luxe en rijke materialen van belang. Denk aan fluweel, messing en marmer. En natuurlijk mogen de diepe keuren niet vergeten worden. Donkergroen, donkerblauw en bordeauxrood geven jouw klassieke interieur een luxe uitstraling. Deze kleuren zijn prachtig te combineren met goud; een kleur die vaak wordt gebruikt in accessoires.

Over accessoires gesproken: bij een klassiek interieur kunnen sierlijke ornamenten niet ontbreken. Wat dacht je van een kroonluchter, kristallen glazen en klassieke plankdragers? It’s all in the details.

Verschillende woonstijlen

Er zijn dus heel wat verschillende woonstijlen. Wees niet bang om verschillende stijlen met elkaar te mixen voor een extra persoonlijk interieur. Of jouw woonstijl nou Scandinavisch, bohemian, industrieel, modern of landelijk is: iedereen voelt zich thuis in een ander interieur. Daarom is het handig als je weet welke woonstijl bij jou past. Zo creëer jij een huis waar je je thuis voelt en helemaal tot rust kunt komen. Dat klinkt toch heerlijk?

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer