5 kenmerken van een klassiek interieur

5 kenmerken van een klassiek interieur

Van sierlijke ornamenten tot diepe kleuren: een klassiek interieur is mysterieus, chique en tijdloos. Het geeft een gevoel van vorstelijkheid met een tikje romantiek. Wie wil dat nu niet in zijn eigen huis?!

Invloeden van vroeger

Oude kastelen met veel goud, kunst en tierlantijntjes: de klassieke woonstijl is te herkennen aan invloeden van eeuwen geleden. Met de nadruk op invloeden. Want zó oubollig hoeft een klassiek interieur echt niet te zijn. Je kunt een klassiek interieur eigentijds maken, zonder dat het een kitsch museum wordt. Hoe? Ontdek de 5 kenmerken van een (modern) klassiek interieur!

De stijlen van de klassieke woonstijl 

Wist je dat er verschillende stijlen zijn die vallen onder een klassieke woonstijl? Een klassiek barok interieur kenmerkt zich door ronde en sierlijke vormen. De andere stijl, brocante, heeft meer vintage en antieke kenmerken. Ondanks deze verschillen, zijn er ook veel overeenkomsten. En laten we het daar nou over gaan hebben!

Kenmerken van de klassieke woonstijl

1. Diepe kleuren

Met donkere kleuren zoals antraciet, bordeauxrood of donkerblauw vorm je de basis van een klassiek interieur. Wees niet bang om muren in deze donkere kleuren te verven: door het af te stijlen met zachte aardetinten en luxe materialen krijgt het dat koninklijke gevoel. Mocht je echt gewaagd willen gaan, kan je voor ton-sur-ton dessins gaan.

Door het gebruik van diepe, donkere kleuren kan je interieur wat donker worden. Daarom is (natuurlijk) licht ook belangrijk in een klassiek interieur. Met een binnendeur of taatsdeur van staal en glas haal je dat natuurlijke licht in huis. Of maak het nog eleganter en klassieker met een (dubbele) schuifdeur van staal. Dat geeft je huis een luxe uitstraling en is ook nog eens ruimtebesparend.

2. Luxe materialen

Fluweel, marmer, zijde, goud en brons. We kunnen nog wel even door met ons lijstje luxe materialen. Ze passen perfect bij een klassiek interieur. Combineer killere materialen met warmere, zodat er een prachtig contrast ontstaat. Die warme materialen mogen trouwens best kleurrijk zijn. Dat zorgt voor een gezellige sfeer.

3. Donker hout

Donker hout is een element dat veel terugkomt in een klassiek interieur. Houten vloeren, houten accessoires en houten meubels: hout past goed bij een donkere basis. Ga bijvoorbeeld voor donkere Barnwood wandplanken en combineer met klassieke plankdragers.

4. Vorstelijke accessoires

Vorstelijke accessoires zijn groots, antiek, symmetrisch en gedetailleerd. Denk bijvoorbeeld aan kroonluchters, kandelaars en spiegels. Als je deze accessoires dan ook nog in het zilver, marmer of brons vindt, heb je de jackpot in handen. En niet te vergeten: grote, gouden lijsten mogen natuurlijk niet ontbreken in een klassiek interieur.

 
5. Klassiek en modern combineren

Een klassiek interieur staat bekend om gedateerde, antieke items. Is dat niet helemaal de look & feel waar je voor wil gaan? Geef je interieur dan een moderne twist door antiek met strak te mixen. Dit kan bijvoorbeeld door een houten tafel met stalen onderstel te combineren met klassieke stoelen. Zo wordt je klassieke interieur iets meer eigentijds.

Klassiek interieur in de slaapkamer

Een klassiek interieur alleen voor de woonkamer? Tuurlijk niet! Trek een klassiek interieur door in bijvoorbeeld de slaapkamer. Verf de muren in een diepe kleur, ga voor teak hoofdbord en combineer met donkere, linnen lakens, een fluwelen sprei en glanzende gordijnen. Zo begint én eindigt je dag koninklijk.

 

Een vorstelijk onthaal

Een klassiek interieur is tijdloos en authentiek. Als je voor een klassiek interieur gaat, moet je durven. Met deze 5 kenmerken van een klassiek interieur tover jij je huis om tot een elegant paleis(je) en voel je je als een koning(in) in eigen huis.

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer