How to - DIY houten schuifdeur

How to - DIY houten schuifdeur

How to - DIY houten schuifdeur

Een doe-het-zelf (DIY) project aangaan is altijd een bevredigende klus, en wat is er nu meer lonend dan het maken van je eigen DIY houten schuifdeur? Niet alleen geeft het je een gevoel van trots en voldoening, maar je creëert ook een blijvende herinnering elke keer als je de deur ziet hangen. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper dan een kant-en-klare deur kopen. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het proces van het maken van een prachtige houten schuifdeur.

STAP 1: Sorteren van de planken

Begin met het sorteren van de houten planken op nummer en letter. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het bouwen precies weet welke plank waar moet komen. Dit geeft je deur meteen al vorm en structuur. Wil jij je deur een kleurtje geven? Dan is dit hét moment om dat te doen. Tip: maak van tevoren een foto zoals onderstaand, zodat je de nummering nog kan zien.

STAP 2: Basis constructie

De basis van je deur maak je in een gekantelde E-vorm. Dit is de fundering waarop de rest van de deur rust. Volg deze stappen: 
Maak de E-vorm: begin met het samenstellen van de planken voor de E-vormige basis. Gebruik schroeven om de planken stevig aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat alles waterpas en goed uitgelijnd is.

Tussenliggende planken: zodra de basisvorm staat, schuif je de tussenliggende planken in de constructie. Deze planken vormen het middenstuk van je deur en geven extra stevigheid.

Afwerken van de basis: bevestig de andere zijkant van de E-vorm aan de constructie. Gebruik de meegeleverde schroeven om alles stevig vast te zetten. Je hebt nu de basisstructuur van je deur klaar.

STAP 3: Het patroon van de deur

Nu de basis staat, is het tijd om de bovenliggende planken te bevestigen die het patroon van de deur zullen vormen. Schroef de planken één voor één vast op de basis. Zorg ervoor dat de schroeven goed verzonken zijn en de planken stevig vastzitten.

STAP 4: Bevestig de deurgreep en het schuifdeursysteem

Houd de deurgreep op de plek waar je deze graag wilt hebben op de deur. Zorg ervoor dat je deze goed recht houdt (gebruik eventueel een waterpas). Teken met een potlood een stipje in de schroefgaten, zodat je hier vervolgens gaten in kunt schroeven.  Tot slot bevestig je de deurgreep op de deur.

Je doorloopt nu dezelfde handelingen als de deurgreep, maar dan voor het meegeleverde schuifdeursysteem. Zorg ervoor dat de rails goed uitgelijnd is met de bovenkant van de deur en zorg dat de deur voldoende ruimte heeft om te schuiven zonder obstakels. Gebruik een potlood om de schroefgaten af te tekenen. Dit zorgt ervoor dat je nauwkeurig kunt boren, zonder fouten te maken. Boor de aftekende gaten voorzichtig met een boormachine en bevestig vervolgens het schuifdeurbeslag.

Voilá je DIY schuifdeur hangt en je kunt genieten van dit mooie resultaat.

Het maken van je eigen houten schuifdeur is een bevredigend project dat je interieur een unieke en persoonlijke touch geeft. Het proces vereist geduld, precisie en een beetje handigheid, maar de voldoening die je krijgt als je de deur ziet hangen, maakt alle moeite meer dan waard. Bovendien bespaar je geld en kun je trots zijn op je eigen vakmanschap. Dus waar wacht je nog op? Pak je gereedschap en begin vandaag nog aan je DIY houten schuifdeur project!

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer