Hoe creëer je de perfecte speelhoek in je woonkamer

Hoe creëer je de perfecte speelhoek in je woonkamer

Hoe creëer je de perfecte speelhoek in je woonkamer

Een speelhoek in de woonkamer is een fantastische manier om je kinderen een eigen plekje te geven waar ze zich kunnen uitleven, terwijl jij toch een oogje in het zeil kunt houden. Maar zeg nou zelf: als ze eenmaal op bed liggen, wil jij je woonkamer weer voor jezelf en zit je niet te wachten op bergen speelgoed in het zicht. Wat is dan de perfecte oplossing? Een verborgen of afgesloten speelhoek! De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos en ik help je graag op weg met een paar creatieve ideeën.

Een speelhoek in de woonkamer biedt meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor veiligheid en toezicht, omdat je kinderen lekker dichtbij kunnen spelen terwijl jij bezig bent in de woonkamer. Dit geeft je de mogelijkheid om ze in de gaten te houden en tegelijkertijd aan je eigen activiteiten toe te komen. Daarnaast zorgt een speelhoek voor gezelligheid, omdat je kinderen zich betrokken voelen bij de dagelijkse activiteiten in huis, wat goed is voor hun gevoel van geborgenheid. Bovendien is het praktisch en opgeruimd; met een goed ontworpen speelhoek kun je het speelgoed netjes opbergen als de kinderen naar bed zijn, zodat je woonkamer weer een oase van rust wordt.

Geheime speelplek onder de trap

Een vaak over het hoofd geziene ruimte die perfect is voor een speelhoek, is de ruimte onder de trap. Hier zijn een paar ideeën om deze ruimte optimaal te benutten. Met ingebouwde kasten of planken kun je speelgoed en spelletjes opbergen, wat alles georganiseerd en uit het zicht houdt. Door een kleine speelkamer te creëren met kleurrijke kussens, een kleed en wat speelgoed, maak je van deze ruimte een gezellige kleine speelplek. Een krijtbordmuur is ook een leuke optie, zodat je kinderen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten zonder rommel te maken. Je sluit deze ruimte perfect af met een houten schuifdeur.

Een eigen plekje in de woonkamer

Als je woonkamer een L-vorm heeft, kun je een deel van de ruimte afsluiten met dubbele taatsdeuren met zijpanelen. Dit biedt een elegante oplossing waarbij je toch in verbinding blijft met je kinderen. Kies voor transparant of gerookt glas zodat je de kinderen kunt zien spelen, terwijl het geluid enigszins gedempt wordt. Deze deuren kunnen gemakkelijk geopend worden, ook door kinderhandjes. En vallen automatisch weer dicht, ook erg fijn!

Heeft je woonkamer een apart gedeelte met een toog? Dit is een ideale plek voor een speelhoek. De toog kun je perfect afsluiten met dubbele binnendeuren met een kozijn of dubbele metalen schuifdeuren. Dit creëert een natuurlijke scheiding zonder dat je de kinderen volledig uit het zicht hebt. Dit deel van de kamer kan snel en eenvoudig worden opgeruimd als de kinderen klaar zijn met spelen, wat het een praktische en efficiënte oplossing maakt.

Een speelgoedkast

Heb jij niet zo’n ruime woonkamer? Een andere slimme oplossing is het creëren van een op maat gemaakte speelgoedkast in je woonkamer. Heb je al een kast die je kunt gebruiken? Perfect! Je kunt deze eenvoudig herinrichten met opbergbakken en planken voor het speelgoed. Als je geen bestaande kast hebt, kun je zelf een stukje wand creëren en een kast bouwen met een plafond- en schuifdeurensysteem of met houten vouwdeuren met plafondbeugels (zie onderstaande foto). Dit maakt het mogelijk om alle speelgoed netjes weg te stoppen en je woonkamer opgeruimd te houden.

Tip: speels, maar netjes

Bij het inrichten van de perfecte speelhoek is het belangrijk om gebruik te maken van kleuren die de creativiteit en het speelplezier van je kinderen stimuleren. Zorg ervoor dat alle meubels en opbergoplossingen stevig en veilig zijn, zonder scherpe randen of kleine onderdelen. Denk aan de opbergmogelijkheden en gebruik opbergbakken, kasten en planken om het speelgoed georganiseerd en uit het zicht te houden. Zorg er ook voor dat de speelhoek eenvoudig omgetoverd kan worden tot een volwassen ruimte zodra de kinderen naar bed zijn.

Met deze ideeën kun je de perfecte speelhoek in je woonkamer creëren. Zo hebben je kinderen een eigen plekje om te spelen, terwijl jij toch de rust en orde in je woonkamer bewaart als ze klaar zijn. Veel succes met het inrichten van jouw speelhoek!

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer