Met deze 5 tips creëer je een Scandinavisch interieur

Met deze 5 tips creëer je een Scandinavisch interieur

Na een lange dag plof je heerlijk op je grote, grijze bank en verstop je jezelf onder een heerlijk zacht, crèmekleurig deken. Je wordt rustig van de neutrale kleuren om je heen en het vele groen in je huis vrolijkt je op. Het voelt als thuiskomen. Klinkt dat goed in de oren? Met deze 5 tips creëer jij zo’n warm en rustgevend Scandinavisch interieur.

Wat is een Scandinavisch interieur?

Een Scandinavisch interieur heeft zijn naam écht te danken aan Scandinavië. Daar is het in de winter niet alleen koud, maar ook lang donker. En dan kan je wel wat warmte en licht gebruiken. Voeg daar de woorden ‘natuur’ en ‘eenvoud’ aan toe en je hebt de basis voor een Scandinavisch interieur.

Scandinavisch interieur: kenmerken

Tip 1: back to basic

Het fijne aan een Scandinavisch interieur is dat je meestal niet veel hoeft aan te passen aan je interieur. Dé kleur van een Scandinavisch interieur is namelijk wit. Lekker makkelijk! Te makkelijk, misschien? De basis is wit met tegenhangers zwart, donkergrijs of donkerblauw. De meubels en accessoires zorgen voor een sprankeltje kleur, diepte en gezelligheid. Vind je alle muren wit toch een beetje te eentonig? Combineer het dan met lichte, zachte en neutrale kleuren. Denk bijvoorbeeld aan grijs, beige of – voor als je stiekem van wat meer kleur houdt – pastelroze.

Tip 2: vloeiende vormen en recht voor z’n raap

Een ‘saaie’ basis vraagt natuurlijk om wat spice. De truc zit ‘m in vloeiende vormen en strakke lijnen in zowel de meubels als accessoires.  Plus abstracte, Scandinavische prints. In andere woorden: grote, grafische prints in een minimalistische stijl passen ook bij een Scandinavisch interieur. Houd het strak, maar niet té.

Tip 3: oud, hout en nieuw

Dan nog een ander belangrijk onderdeel van een Scandinavisch interieur: hout. Licht hout met karakter, om precies te zijn. Zoals het oude - maar toch supersterke - Barnwood hout. Dit soort hout heeft een prachtig stukje geschiedenis, wat het een uniek karakter geeft. Een ander soort hout wat veel wordt gebruikt is (licht) eiken. Dit is nieuwer hout en combineert prachtig met het Scandinavische kleurenpalet. 

En hoe laat je dat hout dan terugkomen in je interieur? Met een (oude) houten vloer, een houten schuifdeur, wandhout en ronde houten stoelen bijvoorbeeld. Denk groots! Het past allemaal bij een Scandinavisch interieur. En dat maakt de Scandinavische woonstijl ook een tikkeltje klassiek en landelijk.

Tip 5: natuurlijke habitat

In Scandinavië houden ze van natuur. En een Scandinavisch interieur ook! We hebben het natuurlijk al gehad over hout, maar natuur is natuurlijk veel meer dan dat. Denk aan een wollen vloerkleed, leren plankdragers, rotan bloempotten en echt natuur. Planten dus. Het liefst ook lekker veel. Want planten geven kleur, sfeer en zijn goede luchtzuiveraars. Je moet ze alleen niet vergeten water te geven. Dat komt wel goed, toch?

Scandinavisch bohemian interieur

Omdat een Scandinavisch interieur een eenvoudige basis heeft, is het ook goed te combineren met andere woonstijlen. Bohemian bijvoorbeeld. Geef je Scandinavisch interieur een twist door meer kleur toe te voegen en wat drukkere prints. Ook past een stalen deur helemaal bij deze woonstijlenmix.

Scandinavisch wonen

Wit, wit en nog eens wit. Plus natuur. Dat is Scandinavisch wonen. Geen sierlijke details, maar natuurlijk textiel en natuurlijk hout zorgen voor warmte en structuur in je interieur. Beetje speels, kunnen we wel zeggen. En ook niet onbelangrijk: warmte. Een Scandinavisch interieur is dus allesbehalve saai. Het is thuiskomen. Hallå Scandinavisch wonen!

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer