De knusse landelijke woonstijl

De knusse landelijke woonstijl

Ben je helemaal fan van de landelijke woonstijl, maar weet je nog niet hoe je ‘m toepast in je eigen huis? Ontdek welke kleuren, deuren en bijpassende accessoires jouw interieur omtoveren naar een woonstijl met een huiselijk karakter.

Wat is een landelijke woonstijl?

De landelijke woonstijl heeft zijn naam te danken aan gezellige boerderijen op het platteland. Met de nadruk op gezellig. Dat is namelijk waar de landelijke woonstijl om draait. Omdat gezelligheid er voor iedereen anders uitziet, is deze woonstijl ook persoonlijk en deels gebaseerd op gevoel. Toch zie je bepaalde kleuren, materialen en accessoires terugkomen in elk landelijk interieur. En laten we het daar nou net over gaan hebben!  

Landelijk interieur: kleuren

Zachte natuur- en aardetinten zijn de basis van de sfeervolle uitstraling van een landelijk interieur. Populaire kleuren zijn beige, (warm) grijs, crème en wit.  Vind je dat iets te saai? Dan kan je een pasteltint zoals zachtgroen of -blauw gebruiken voor een leuk kleuraccent. Als je gewaagder bent, kan je ook kiezen voor oker. Zo’n (pastel)kleur hoef je niet op de muur te gebruiken hoor. Kan natuurlijk wel. Maar je kunt er ook voor kiezen om deze kleur terug laten komen in accessoires. Daarover later meer.

Hoe zit het dan met prints? In een landelijk interieur worden grafische elementen eigenlijk weinig gebruikt. Mocht je daar helemaal weg van zijn, kan je altijd kiezen voor een brede streep of bladmotieven. Probeer hiermee balans te houden tussen de kleuren die je gebruikt. Zo heeft je je landelijke interieur een (rustige en) persoonlijke draai.

Landelijk interieur

Materialen bij een landelijk interieur

Als het om materialen gaat, gaat het bij een landelijk interieur om natuurlijke materialen. Puur natuur, waarbij comfort niet wordt vergeten. Wol, linnen en katoen worden dan ook veel gebruikt in een landelijk interieur. Dit zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte. Deze zachte materialen worden gecombineerd met stoere, robuuste meubels van – je raadt het al - natuurlijk materiaal. Denk aan een houten eettafel waar het hele gezin aan kan eten. Of wat dacht je van een houten schuifdeur met landelijk schuifdeursysteem? Dit mag zeker niet ontbreken in een landelijk interieur. Hoewel er verschillende soorten hout zijn, krijg je het echte boerderij gevoel van een houten deur die al een leven heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan barnwood hout of gebruikt steigerhout.

Landelijk interieur: accessoires

Accessoires zijn een must in elk interieur. Bij een landelijk interieur maken accessoires je huis lekker huiselijk. Ga bijvoorbeeld voor kussens waar je heerlijk in kan ploffen of wollen dekens waar je je helemaal in kan verstoppen. Maar ook rotan is essentieel voor een knus interieur. Wissel af met accessoires van steen of keramiek, zodat je interieur wat stoerder wordt en niet snel gaat vervelen. Als je graag een kleuraccent wil in je interieur, kan je dat doen door middel van accessoires. Denk bijvoorbeeld aan vazen, kussentjes en kamerplanten. Houd het simpel door te kiezen voor simpele vormgeving en wissel af in open en dicht. Niet te veel toeters en bellen is de key voor accessoires bij een landelijk interieur. De verschillende materialen zorgen ervoor dat je interieur niet saai wordt.

Een landelijke slaapkamer

Een landelijk interieur kan je natuurlijk toepassen in de woonkamer, maar bijvoorbeeld ook in de slaapkamer. Hoe lekker is het om wakker te worden in een slaapkamer vol rust? Een robuust hoofdbord, houten schuifdeur en neutraalgekleurde muren maken een slaapkamer die rust uitstraalt. Crisp sheets, oftewel knapperig katoen beddengoed, en een wollen sprei zijn de finishing touch voor een landelijke slaapkamer.

 

Landelijke woonstijl combineren

Wat als je een landelijk interieur wil, maar je partner de voorkeur heeft voor een andere woonstijl? Of wat als je meedere woonstijlen leuk vindt en geen keuze kunt maken? Geen zorgen! Je kunt woonstijlen namelijk ook hartstikke goed met elkaar combineren. Een veel voorkomende combinatie is modern met landelijk. Bij een modern landelijk interieur staat eenvoud wat meer centraal en worden accessoires beperkt.

Een andere populaire combinatie is een landelijk industrieel interieur. Klinkt dat interessant? Houd dan de basis neutraal en warm (landelijk) en geef het een stoerdere, industriële look & feel door bijvoorbeeld een stalen binnendeur en wat leer toe te voegen.

 

De landelijke sfeer

Voor een landelijk interieur hoef je dus niet echt in een boerderij of oud huis te wonen: in elk huis past een knusse, landelijke sfeer. Gebruik als basisingrediënten natuurlijke kleuren en materialen en combineer met stoere en/of comfortabele meubels. En wees niet bang om woonstijlen met elkaar te combineren. Maak het eenvoudig persoonlijk door je gevoel te volgen, want voor iedereen ziet gezelligheid er anders uit. Zo laat jij jouw huis een thuis worden!

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer