Helemaal thuis met de bohemian woonstijl

Helemaal thuis met de bohemian woonstijl

Kleur je graag buiten de lijntjes, houd je van (exotische) reizen en verzamel je bijzondere vondsten, maar weet je niet hoe je dit combineert met je interieur? Maak kennis met de bohemian woonstijl: de woonstijl waar persoonlijkheid en georganiseerde chaos samen komen.

Wat is de bohemian stijl?

Het bohemian interieur komt van de bohemian levensstijl. De Bohemians houden van natuurlijke producten, kleurrijke edelstenen en betekenissen van producten. En dat zie je terug in de woonstijl. Er worden kleuren en patronen gemixt en gecombineerd met allerlei accessoires met een verhaal. Het is nonchalant en creatief. Alles kan en mag. Klinkt heerlijk, toch?

De basis van een bohemian interieur

Misschien denk je bij de bohemian woonstijl aan geitenwollen sokken of hippies, maar dat is zeker niet zo (tenzij je dat bent natuurlijk). Deze woonstijl draait om jou. Het is een weerspiegeling van jou. Maar hoe laat je dit naar voren komen? Het begint allemaal bij de basis.

Een bohemian interieur is herkenbaar aan invloeden van het Oosten. De basiskleuren zijn dan ook geïnspireerd op Oosterse specerijen, denk bijvoorbeeld aan okergeel, bruin en oranje. Of ga gewaagder door uit te pakken met fellere kleuren of ongewone kleurencombinaties. Veel mogelijkheden dus. Behoud de rust door 1 kleur op meerdere plekken terug te laten komen in accessoires, meubels en op de muur.

bohemian interieur

Meubels met een verhaal

Jouw persoonlijke touch komt naar voren door meubels te gebruiken met een verhaal. Van de gebruikte salontafel van oma tot aan een cadeautje van je vriendin: het heeft allemaal een verhaal. Heb je dat soort meubels niet? Ga dan voor meubels (en accessoires) gemaakt van gebruikt hout, bijvoorbeeld Barnwood, gebruikt steigerhout of teak. 

De meubels hoeven niet bij elkaar te passen. Het gaat om de geschiedenis ervan. En het mag lekker groot (en comfortabel) zijn. Een grote velours hoekbank, een rieten hangstoel en een houten schuifdeur: een mix van natuurlijke materialen en stijlen past helemaal bij een boho interieur. Hierdoor krijgt je interieur een boho sfeer met een luxe gevoel.

Must haves

Ja, een bohemian interieur ziet er bij iedereen anders uit. Maar toch zijn er bepaalde terugkerende elementen in een bohemian interieur. Must haves die jouw authentieke boho interieur compleet maken!

Planten

Als er iets kenmerkend is voor een bohemian interieur, dan is het wel de hoeveelheid planten. Zet lekker veel verschillende planten bij elkaar en vergeet niet om een paar planten aan het plafond te hangen. Combineer verschillende soorten en verschillende hoogtes voor een bohemian effect.

Tropische prints

Over planten gesproken: ook tropische prints zijn een echte must have bij een bohemian interieur. Dit kan je zo uitbundig maken als je wil. Ga bijvoorbeeld voor een tropische print op de muur of kies accessoires met een tropische print. Zo tover jij jouw interieur om naar een boho paradijs.

Patronen en structuren

Kies voor patronen! Bij een bohemian woonstijl kunnen er zelfs patronen met elkaar gecombineerd worden. Dit behoud de rustig door patronen in dezelfde kleur met elkaar te combineren. Je kunt natuurlijk kiezen voor behang, maar ook voor bijvoorbeeld een loftdeur of een schuifdeur met een Hongaarse punt. Deze deur heeft een bijzonder patroon en is van teak hout gemaakt. Dit hout is sterk, ondanks dat het al een paar keer is gebruikt. Combineer met een schuifdeursysteem om het helemaal af te maken.

Een vloerkleed zorgt voor sfeer en warmte in huis. Een typisch bohemian vloerkleed is expressief, zoals een Perzisch tapijt of met een aztec-print. Maar je kunt ook gaan voor een wat lichter, natuurlijk vloerkleed met een subtiele print. Franjes zijn een leuke bohemian toevoeging aan een vloerkleed.

Een bohemian interieur straalt creativiteit uit. Daarom is niets te gek. En is deze stijl zo persoonlijk. Door structuur in je interieur krijgt je interieur meer diepte. Hang manden of wandhout aan de muur. Of ga voor wandhout op het plafond!

Persoonlijke souvenirs en accessoires

Niks less is more. Bij een bohemian style interieur geldt: less needs more! Ga voor bijzondere accessoires en voeg persoonlijke souvenirs toe aan je interieur. Of dat nu een klein beeldje is dat je op vakantie hebt gekocht of een groot kunstwerk dat je zelf hebt gemaakt. Zo maak je je interieur persoonlijk. En ga eens op bezoek bij een vintage winkel om andere pareltjes te vinden. De bohemian woonstijl wordt niet voor niets ook wel vintage bohemian interieur genoemd. 

Een mengelmoes van stijlen

Is een uitgesproken, uitbundige en exotisch interieur iets teveel voor jou? Ontdek de andere kant van het bohemian interieur: de rustige varianten. De boertjes en zusjes van de eclectische bohemian woonstijl.

Scandinavisch bohemian interieur

Mocht je basis van het bohemian interieur iets te druk vinden, maak 'm dan rustig. Met een rustige basis ontstaat een Scandinavisch bohemian interieur, ook wel Ibiza 2.0 genoemd. Het is licht, trendy en geeft een vakantiegevoel. Wit is de basis van deze stijl en wordt vooral gecombineerd met bamboe en rotan. Geef je interieur kleur met bohemian meubels.

Bohemian chic interieur

Een bohemian chic interieur staat voor luxe. Door rijke materialen – zoals velours en koper – krijgt je interieur een chique sfeer. 

Een bohemian style interieur

Er zijn dus veel manieren om de bohemian woonstijl toe te passen in jouw interieur. Ga jij voor een georganiseerde chaos of juist wat meer rust? Waar je ook voor kiest, onthoud dat deze stijl gaat om jou. Kies wat jij leuk vindt: zolang het maar bij jou past! Denk buiten de lijntjes en speur naar bijzondere souvenirs op vakantie. En vergeet niet aan je ouders te vragen of jij die ene kast mag hebben.

Daar waar deuren rollen en muren tot leven komen

Bij Barnwoodweb komen deuren en muren tot leven. Sinds 2007 maken we met veel liefde unieke eyecatchers voor ieder interieur. Iets moois maken van hout is onze passie. Daarnaast hout ook plezier in ons werk hier nooit op.

Lees meer